REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Ez jó mulatság, férfi munka volt

Tehát részletesebben az egy hónapnyi munkáról, aminek a végén, jöhetnek a pipik. El tudjuk őket szállásolni, ráadásul egy olyan helyen, amit mi is esztétikusnak találunk. És aminek a végén koccintva egy pohár borral elmondhatjuk, hogy ez jó mulatság, férfi munka volt.

A gondolat már régebb óta ért, de a téli időszak ad lehetőséget elmélyülésre, keresgélésre az interneten, az elképzelések, jövő évi tervek kiforralására. Így volt ez a tyúktartás gondolatával és a lakhelyük kialakításával is. Sajnos valahogy nálunk sokszor a praktikum felül írja az esztétikumot. Pedig a legtöbb esetben  nem sokkal több energiával, igényességgel, nagyságrendekkel jobb dolgok alakíthatóak ki.

Lesz tyúkólunk, elvégre itt élünk faluhelyen és amúgy is a friss tojás, csirkehús és nem utolsó sorban az, hogy 2-3 napig itt is tudjuk őket hagyni, megérlelte a dolgot, az elhatározás megszületett.

Az interneten hamar rádöbbentem, hogy az amerikaiak, mint sokmindenből, ebből is kultuszt csinálnak. Jobbnál jobb fényképek kerültek elém. Tüneményes tyúkólak, amik messze túlmutatnak a száraz célszerűségen. A legtöbb esetben egy terv is csatlakozott a remekművek mellé.

A mi voksunk egy amerikai designer tervére esett, amit meg is lehetett rendelni a tengeren túlról. Megtettük,..., de a pénzt visszautalták, ugyanis csak az USA területén érvényes a rendelés. Jaj, most mi lesz? Egy volt osztálytárs, aki kint él, hátha hajlandó ebben közreműködni. Megrendeli és elküldi majd ő nekünk a tervet, mi pedig neki fizetünk. De vajon segít-e? Hát persze, mintha csak azt kértem volna, hogy intsen egy pá-t a kezével! Így Pócsi Laci segédletével megérkezett a terv!

Amerika és Magyarország teljesen más, de még a mértékegységekben is. Így szintén a tél folyamán a terveket átalakítottuk a metrikus rendszerbe. És ezek alapján újraterveztük.

A tényleges munkák 2020. február 18-án kezdődtek meg egy alapásással. Majd jó egy hónap múlva tudtuk folytatni csak, mert addigra engedett ki az idő! Március 16. az alap betonozása, oly módon, hogy semmiféle nyest, vagy ragadozó állat ne tudjon az ól alá fúrni és zsákmányt rabolni.

Ezután szerkezetállítás, az álló faváz befedése OSB lapokkal, lefestése fehérre, tetőszerkezet kialakítása, tetőzsindelyezés, az ajtók legyártása rétegelt lemezből, felszerelése, a látvány kémény elkészítése, dróthálók kifeszítése a kifutóra, és végül a szerelvények - csapok, zárak, csappantyúk, fogantyúk - felcsavarozása.

Huh, hát az épület ok, és ráadásul, mint egy kertészeti magazinban olyan a kinézete.

Akkor jöhet a környezete. Egy kerítéssel elzárt terület kialakítása, ez lesz a tyúkok kis kifutója, ha zárva kell őket tartanunk, de mégsem teljesen csak az ólban. És persze legyen egy kis járda is, az esetleges sár ne okozzon gondot a mindennapi gondozásuk során. Ja és nyáron még egy kis árnyékra is szükségük lehet. Így az utolsó mozzanat két díszalma fa ültetése a kertjükben.

Leporolhatjuk magunkat, eltehetjük az asztalos szerszámokat és hátradőlhetünk, gyönyörködhetünk. Mi csináltuk, jó mulatság, férfi munka volt!

 

FEL