REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Túrós rétes

Én még láttam, hogy a rokonságban hogyan készült a házi rétes. A végeredmény egy csoda finom sütemény volt, de az odáig vezető út rögös. Mi is megpróbáltuk ... sikerült.

Jó, jó az előregyártott réteslap, de nem az igazi. Ezért megérett az elhatározás, hogy készítsünk házi rétest. A recept egyszerű, de az emlékeimben úgy él, hogy a tészta húzásakor sokat szentségeltek a rokonságban az asszonyok, ugyanis minduntalan szakadt a tészta. De ez, egyáltalán nem keserített el senkit - kivéve a tésztahúzókat - és pillanatok alatt elfogyott a káposztás, a túrós, a meggyes, a barackos és a "még sorolhatnám" rétes.

 

Az alapanyagok egyszerűek: liszt, tojás, ecet, só, zsír, víz. Viszont a lényeg a részletekben lakozik, azaz a tésztát jó alaposan ki kell gyúrni! Hagyjuk pihennei, amíg el nem lapul és a tésztán belül végbe nem mennek azok a kémiai folyamatok, amiktől húzogathatóvá válik.

 

 

Először a kezünkben, kezünkön kezdjük el a formázást. De ehhez szükséges egy jó nagy szakács lapátkéz! Nekünk pedig abból is van! Töltelékkel betöltjük tetszés szerint, káposztás és túrós volt a próba.

 

 

Majd feltekerjük és süthetjük is. Ugye mondanom sem kell, hogy mind elfogyott!

 

 

 

 

 

 

 

 

FEL