REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Húsvéti sonka

Nemsokára itt a Húsvét, és ahogyan „Nincs Karácsony Corvin nélkül", úgy Húsvét sincs sonka nélkül. A miénk így készül!

Amíg csak egy-egy disznóvágásunk volt, vagy a megrendelőink elvitték a feldolgozott husikat, addig nem volt kérdés, tudtuk, hogy hurka-kolbász és némi fagyasztásra váró nyers hús lesz a malackából. A malacka szó azért itt enyhe túlzás, mert a disznóvágás alanyai rendre 120-140 kg-os egyedek voltak. A decemberi, januári, februári disznóvágások azonban új feladatok elé állítottak minket. És lehet, hogy ezt hívják organikus fejlődésnek. Szóval, a hurka-kolbász sztenderden túl eljutottunk a füstölt áruk készítéséhez is. Így lett füstölt szalonnánk, füstölt kolbászunk és most készítjük a füstölt sonkát.

 

           

 

A füstölt sonka készítésének a menete több lépcsős:
• első lépés: a sonka besózása és a sóban való érlelése 3 héten keresztül,

Ez nem a havas Mont Blanc, hanem a besózott sonka.

• második lépés: a sonka pácolása legalább két hetes folyamat,
• harmadik lépés: a sonka füstölése, ami szintén több napot is igénybe vesz.

Most tartunk a második lépést megelőző tudományos kutatásoknál, ami egy jó páclé recept fellelését jelenti! Többfélét is találtam, de már kiválasztottam a kedvencemet. A hozzávalók: só, bors, szegfűbors, koriander, majoránna, fenyőmag, babérlevél, fokhagyma és vöröshagyma, bő vízben felforralva. A lehűtött páclének el kell lepnie a sonkát és jó tanácsként írják mindenhol, hogy a sonka a bőrös felével legyen lefelé ebben a fűszeres fürdőben. A legalább két hetes pácolást követően pedig irány a füst!

A környékünkön találtunk egy kiváló füstölőt, aki világbajnok a maga sportágában, azaz a magyar szárazföldi füstölésben. Szerencsére az áruinkat ő csak megfüstöli, nem pedig elfüstöli.

 

                              

 

És ha minden munkafázis megvan, akkor a húsvéti sonkánkból kanyarítunk egy szeletet és szeretettel megkínálunk mindenkit!

FEL