REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Fűszeres forralt bor

Lassan a csapolt sörről a forralt borra vált az idő! Így közzéteszünk néhány érdekes receptet, amiből kitűnő forralt bor készíthető.

 

              

Lakomák forralt borral

1. A Római Birodalom idejéből írásos ismertetőt leltek fel a fűszeres, forralt borok elkészítésének módjáról. Így elsőként talán az egyik legrégebbi receptettel kezdünk. Mézet forralunk, majd a bort és a fűszereket is hozzátesszük. A fűszerek: bors, babérlevél, sáfrány. Tizenhat órán keresztül áztatjuk a bort ezekkel a fűszerekkel, majd az elegyet ezután hígítjuk úgy, hogy a bor kellemes, sima ízű legyen. A forralás ezután következik, természetesen parázson.

 

 

                                    

Gustava Björklund szakácskönyv - 1916. Emil Norlander svéd újságíró, dalszövegíró, zenei producer forralt bort vásárol

 2. A svédeknél glögg-nek nevezik a forralt bort és a téli hónapok és a Karácsony itala. Az 1860-as évekbôl származik Gustava Björklund receptje, amely így szól: végy egy üveg vörösbort, keverd össze fele annyi vízzel, tégy bele három összetört szegfûszeget, néhány darab fahéjt, egy kevés cukrot, és tálalás elôtt fôzd egy kicsit.

3. A mai svéd változat azért már keményebb alkoholokat is tartalmaz - de csak az egyre hidegebb svéd tél miatt! Ebben a receptben a glögghöz a következőkre van szükség: 2 üveg Portói bor - fél liter pálinka - Egzotikus fűszerek : fahéj, kardamom, szegfűszeg - 1 narancs héja - 10 szem kockacukor - mazsola - forgácsolt mandula. Az alapanyagokat összekeverve enyhén felmelegítjük, de az alkoholt nem főzzük el a nedüből.

 

FEL