REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Bodza-menta-citromfű

Házi szörpök befőzése ezerrel

Nincs fényes idő, de ragyogó a bodza-, a menta- és a citromfűtermés is. Így irány a konyha és kezdődjön a szörpök befőzése. 

Egyszerű, jól termeszthető növények, nem kényesek ellenben nagyon finom szörp készíthető belőlük. A módszer más és más. A menta- és a citromfűszörp késő őszig főzhető. Mindaddig, amíg találunk a kertünkben belőlük annyi mennyiséget, hogy egy teafőzetre elegendő legyen.

A megtisztított leveleket beáztatjuk felkarikázott citrommal egy éjszakára, majd a következő napon felfőzzük forrásig. A leforrázott leveleket leszűrjük és megmaradó teafőzetet cukorral, sziruppá sűrítjük.

Házi szörpök

A bodzaszörp főzés nélkül készül. Nagy zárható hordókba gyűjtjük a bodzavirágot, a hordóba öntjük a szörp összes hozzávalóját, azaz a feldarabolt citromot, ízesítésnek mentaleveleket, cukrot és a vizet. 4-5 napig állni hagyjuk, de naponta kevergetjük. A cukor elolvad, a citromból kiolvadnak a szükséges aromák és a bodzavirág mézes íze is beledolgozódik a szörpbe.

Mentaszörp

A 4-5 napos állás után leszűrjük és űvegekbe téve nedves dunsztoljuk. A dunsztolás után - nagymamáink módszere szerint - az üvegeket betakargatva pihentetjük, kihűtjük. Ezután bátran fogyasztható a bodzaszörp is, amihez szódavizet ajánlunk!

Házi szörpök

 

FEL