REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

Pletykák, szerelmek 1905-ből

Cseresznye – Petrovay György földbirtokos– Nagykörű

Nagykörű szívesen büszkélkedik Petrovay György földbirtokossal. Az 1845. január 30-án született gróf tette Nagykörűt Magyarország cseresznyéskertjévé. A településen gyümölcstermesztéssel foglalkozott, faiskolát telepített, legsikeresebben cseresznyét termesztett és nemesített.

Petrovay György

Olvasva élettörténetét mindig elcsodálkozom, hogy a legnagyobb forgatókönyv író maga az élet. De most csak mellékszereplő lesz a földbirtokos ...
Petrovay György 25 éves lánya, Margit a főszereplő. A gyönyörű és fiatal nemes kisasszony sorra kosarazta ki a kérőit. Ugyanis, volt egy titkos szerelme, aki sem rangban, sem pedig korban nem illett hozzá. Ez a középkorú férfi, aki házas is volt és 5 gyereket nevelt, apja kertészeként dolgozott. Micsoda kínos szerelmi skandalum. De a botrány nem állt meg itt, hanem tovább hömpölygött. A lány és az idős férfi megszöktek és kivándoroltak Amerikába 1905-ben. Majd egy idő után hazatértek, összeházasodtak és lett három közös gyerekük.
A szerelmeseket nem zavarta az akkori közvélemény, boldogan éltek Nagykörűben.
Ellenben Petrovay György a gúnyolódások, rosszindulatú megjegyzések miatt egészen Máramarosig „menekült", nem tudta feldolgozni a lánya rangon aluli szerelmét, házasságát.
Margitnak később megbocsátott, megvette számára a faluban található Schwarz kastélyt, de haza Nagykörűbe csak egyszer látogatott vissza. Röviddel ezután a látogatás után, szívrohamban elhunyt.

FEL