Uborkaszezon
Sváb kovászos uborka, ahol kenyér helyett burgonyát használunk!
A kovászos uborka szerintem egy igazi hungarikum, bár a "Hungarikumok listája" nem tartalmazza. Egyedi, máshol nem találkoztam még vele. Kiváló savanyúság és akár üdítő leves is.
Az eltevés fortélyait mindenki jól ismeri. De a mostani eltevésnél az az ujdonság, hogy kenyér helyett vékonyra szeletel burgonyát használtam. Ezt a fajta kovászos uborkát hívják sváb kovászos uborkának. Az eltevéskor kétféle módon, egészben is és vékony karikákra szeletelve is kipróbáltam az uborkát. Felszeletelve hamarabb "megérett" és pontosan a nem szokványos kinézete miatt még izgalmasabb is lett mint a hagyományos egészben eltett kovászos uborka.
A recept és a hozzávalók:
uborka - alaposan megmosva és egészben vagy szeletelve;
fokhagyma - megtisztítva és ízlés szerint adagoljuk, nem érdemes kihagyni;
burgonya - meghámozva és karikára szeletelve tegyük az üveg aljára is és a tetejére is;
kapor - tetszés szerint tegyünk az üveg tetejére;
só - ízlés szerint;
víz - annyit tegyünk felforralva megsózva a befőttes üvegbe, hogy ellepje az uborkát és fedjük le kistányérral.
Az uborka két - három nap alatt elkészül. Forrni fog, így feltétlenül készüljünk arra, hogy az üvegből ki fog futni egy kis lé, tegyünk alá tálcát. Jó étvágyat a kovászos uborkához!