Káposzta ágyon sült csirkecombok kalácson tálalva

Édes, sós együtt? Mégis hogyan? Nem elképzelhetetlen, csak nem megszokott! Pedig isteni!

 

Sziasztok Suttogók!

A mai menü, sült csirkecombok, sörben párolt káposzta ágyon, amit omlós kalácson tálalunk. Megmutatjuk, hogy a Suttogóbban ezt hogyan készítjük.

Ennek a történetnek több főszereplője is van. Az egyik maga az a cserépedény, amiben a menünk készül. A nádudvari fazekas, Fazekas Pisti munkája, (ugye a név kötelez) direkt nekünk készítette méretre, hogy a cserépkályhánk sütőjébe beférjen.

 

 

A másik főszereplő a csirkecomb, aminek az állaga és az íze, a mai sütést követően egészen más lesz mint a megszokott sült csirkecombé, illetve az omlós kalács, ami első hallásra meglepő lehet, hogy egy sós étel kiegészítője, de higgyétek el, hogy istenien passzol a káposztához is és a combhoz is. A barna cukros, sörrel locsolt káposzta, a mézzel megkent csirkecomb és a kalács. Mindegyikben van valami enyhe édeskés íz, de nem az a tolakodó cukros, hanem az alig észrevehető. Hát ez adja az összhangot.

 

 

Az elkészítése pofon egyszerű. A cserépedényt meglocsolom olíva olajjal, majd a szeletekre vágott almákra halmozom a kimosott savanyú káposztát. A káposztát összekeverem felszeletelt vöröshagymával, ízesítem őrölt fekete borssal és őrölt köménnyel. A végén megszórom barna cukorral. A befűszerezett csirkecombokat erre a káposzta ágyra fogom fektetni. Egyedi, saját készítésű fűszer-keveréket használok. Ezt javaslom nektek is, mert így a saját ízléseteknek megfelelőt tudjátok kialakítani. A csirkecombok tetejére kolbász karikákat teszek.

A sütés előtti utolsó mozzanat, hogy meglocsolom sörrel a káposztás combot. És ezzel össze is állítottam a főételt.

 

 

Most sütőben sütjük másfél órát, lefedve 180 fokon. A másfél óra után mézet csurgatunk a combokra és visszatesszük pirulni 5 percre a sütőbe fedő nélkül.

Nem kell megijedni, nem lesz zavaró a méz, inkább a harmóniát teremti meg az ízek között. A hús a fűszerezése miatt sós marad.

És ehhez jön a kalács. A kalács receptem egy klasszikus recept, amit mindenkinek ajánlok. A kalácsot érdemes előbb elkészíteni és természetesen fogyaszthatjátok más étkezésekkor is, de feltétlenül hagyjatok a menühöz több szeletet. Egyébként a saját sütésű kalácsot helyettesítheted pékségben vásárolt kaláccsal, így időt takaríthatsz meg.

 

 

Mivel mi több sütővel dolgozunk, így én az alatt az idő alatt készítettem el a kalácsot, amíg a csirkecomb sült.

A csirkecombnak a különleges ízt és az állagot az adja, hogy a sörös dunsztban párolódott meg, amihez még a sült alma és káposzta aromája is hozzátett.

Ha minden kisült és megsült, akkor tálalhatunk! Jó étvágyat!

 

Hozzávalók:

Káposzta ágyon sült csirkecombok
6 db csirkecomb (alsó-felső együtt)
1 kg savanyú káposzta
1 dl olíva olaj
2 fej vöröshagyma 2 db alma
2 dl sör
15 dkg kolbász
1 teáskanál őröl kömény
1 teáskanál őrölt bors
2 evőkanál barna cukor
20 gr sült csirke fűszerkeverék
1 dl méz

Kalács
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
6 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
2 db tojássárga + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej